Vanilj och ros macarones + grundrecept

 
Här kommer då ett grundrecept på macarones. Det finns egentligen två olika sätt att göra macarones på och åsikterna går väl isär vilket man tycker ger bäst resultat. Jag tror att dom flesta macarones man kan köpa på konditorier är bakat efter en annan metod men för lite macarones till husbehov och liknande så spelar det inte så stor roll. 
 
Några saker att tänka på:
  • Se till att bunken du använder för att vispa maräng i är riktigt ren! Detta är verkligen superviktigt
  • Det kan vara bra att investera i en sprits, bakduk (typ silpat eller liknande) och en köksvåg
  • Se till att du har tid på dig. Man kan inte baka macarones när man är stressad!
  • Undvik att använda för mycket flytande färg (karamell färg). Det kan bli problem när man bakar dom. Om man vill ha riktigt starka färger är det bra att använda pullverfärger eller gel. 
Recept:
Kakor
110 g mandelmjöl 
170 g florsocker (knappt 3 dl) 
90 g äggvita (cirka 3 st) 
2 msk strösocker 

Smörkräm
100 g mjukt smör 
1.5 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 st ekologisk äggula 
Några droppar valfri hushållsfärg

1. Macarons
Sätt ugnen på 150 grader, gärna med fläkt om du har
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
6. Låt kakorna vila på plåten 45 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Vispa ner äggulan.
3. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
5. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.


Mina vanilj och ros macarones. Här har jag bara lagt till ca 1 tsk bourbon vanilj i kakorna och samma mängd i smörkrämen + ca 1/5 tsk ros essens. 

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: