Pörkölt, Ungersk köttgryta

 
Jag är 1/4 Ungerskt och en av dom få saker jag fått ärva från den sidan av släkten är en köttgryta. Pörkölt är en väldigt mustig gryta med mycket smak. Den tar egentligen evigheter att göra. Ju längre den får koka destå bättre blir det. Mimimum är väl ca 3 timmar. Men den bli väldigt bra när den vart fryst en gång. Min pappa brukar ställa ut hela grytan i snön på vintern. Den absolut viktigaste ingrediensen är paprikapulver, helst ska man ha både en starkare och svagare variant. I min familj serveras pörkölt med klöse som är en tysk variant av kroppkakor fast utan fyllning. Men min bror gillar att äta det med kokt potatis, jag föredrar pasta eller bara bröd. Som dom flesta grytor gör den sig väldigt bra som matlåda. 
 

Såhär gör jag Pörkölt (vissa skulle kalla det Gulasch (fel, Gulasch är soppa)). Köttet kan varieras, kyckling är också gott.
2 paket gyttbitar
3 lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor (man kan ha en röd och en gul om man tycker det är kul)
2 burkar krossade tomater
Massa paprikapulver (ungersk som är det bästa finns att köpa på Saluhallen i  Stockholm)

Såhär gör man:
1. Hacka allt som ska hackas. 2. Medans 1, värm en stor gryta med lite olja i. 3. När grytan är varm, lägg i lök, kött och vitlök. Låt det koka ihop sig lite. 4. När köttet börjar få färg ha i 2-3 matskedar paprika pulver, låt det koka lite. 5. Ha i hackad paprika. Koka lite. 6.Ha i tomatburkarna och lite vatten. 7. Låt koka. Ju längre destå bättre. Det är menningen att köttet ska koka sönder.

 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: