Chapchae 잡채

 
 
Chapchae (잡채) är fortfarande min favorit av alla koreanska maträtter. Chapchae och kimchi. Chapchae innehåller kött, svamp, spenat och en massa andra grönsaker. Det serveras med ris och kimchi. Jag brukar hoppa riset för jag tycker att det verkar onödigt. Jag brukar lägga till trattkantareller för jag tycker att det passar extremt bra till.
Här är det recept jag brukar gå efter. Typ…
 
Koreansk mat är något som kommer bli återkommande här. Dels för att det är väldigt nyttig, billigt och faktiskt väldigt gott. Chapchae passar dessutom väldigt bra i matlådan eftersom den kan ätas jummen och man behöver inte stå i någon evighets kö till micro
 

200 g potatis- glas- eller risnudlar
1 purjolök, eller motsvarande mängd salladslök
1 morot
1 paprika, gul eller röd
några champinjoner eller shitake eller vad man nu gillar
200 g färsk bladspenat
2 msk koreansk soya (elle ta japansk. Vet att det är smått omöjligt att få tag på koreansk)
1 msk farinsocker
3 msk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
Om man vill:

150 g strimlat marinerat nötkött
rapsolja eller annan smaklös olja till stekning
sesamfrön

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och klipp ev. av nudlarna i kortare bitar. Strimla grönsakerna och woka dem i olja på hög värme. Woka köttet om det ska vara med. Blanda nudlarna med soja, socker, sesamolja, vitlök och svartpeppar. Blanda i grönsaker och ev. kött. Strö över lite sesamfrön. Låt dra 10-15 minuter före servering. Värm om det önskas.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: