Kimchi

Kimchi är Koreas nationalrätt och det är görs på olika grönsaker. Men den mest kända varianten Baechu kimchi är gjord på salladskål. Den är en oerhört nyttig rätt som serveras som tillbehör till alla måltider. Egentligen är kimchi väligt nära besläktad med surkål fast smaken är helt annorlunda. Jag gillar inte surkål alls och jag tycke det var en ständig plåga när jag vara liten. Kimchi precis som surkål är mjölksyrat vilket är en del i inläggnings procesen. Mjölksyrebakterier finns även i fil och yoghurt och är som ni säkert förstår väldigt bra för magen.
Här kommer ett recept som jag hittade på kimchi.se, en väldigt bra sida med massa recept på koreansk mat och lista över vart man kan handla. Kimchi är egentligen inte svårt att göra men jag har svårt att få till rätt smak. Oftast blir det för salt. Jag föredrar att köpa min färdig.
Baechu kimchi (배추김치)
Ingredienser
1 kg salladskål
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök
Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten
Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller "red pepper flakes" (köpes på Korean Food i Stockholm)
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker
1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.
Ingredienser
1 kg salladskål
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök
Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten
Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller "red pepper flakes" (köpes på Korean Food i Stockholm)
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker
1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.