Bibimbap

 
Förmodligen den mest kända av alla koreanska rätter. Bibimbap har väldigt mycket gemensamt med pytt i panna, så pass mycket att man äter stekt ägg och inlagda grönsaker till båda. Bibimbad betyder i princip risröra (om jag inte mins helt fel, bap betyder iallafall ris). Vilka grönsaker man har till är ganska fritt, kimchi är dom som alltid med koreansk mat ett måste! Köttet kan bytas ut mot marrinerad tofu. 
 
Varning: Nu blir det mycket text och recept på massa olika grönsaker. Men kom ihåg att mycket går att frysa eller klarar sig iallafall ett par dagar eller mer i kylen. Köttet kan marrineras lång i förväg och frysas. 
 
Marinerad gurka: 
1/2 gurka 
2 msk ättika
1 msk vatten
ev. en nypa chilipeppar, typ "red pepper flakes" 

Skiva gurkan tunt med osthyvel och blanda med övriga ingredienser.
 
Spenatsallad:
150 gram färsk babyspenat 
2 tsk japansk soja 
1 tsk sesamolja 
1/2 tsk riven vitlök 
1 tsk farinsocker 
1 tsk risvinäger 
1 finhackad salladslök 
 
Till detta för bibimbap så karaktäristiska tillbehör måste man nästan införskaffa "red pepper paste" (gochujang) på Korean Food i Stockholm. 
Blanda 2 msk av pastan med en nypa riven vitlök, 1 tsk risvinäger, 1 tsk farinsocker och 1 tsk sesamolja. Rör till en jämn smet och servera i en liten skål till varje portion. Starkt men gott!
 
Bulgogi (marinerat kött)
4 portioner 
ca 800 gram entrecote. En fullt godtagbar vegetarisk variant gör man på lika stor mängd quornbitar. 
3 msk finrivet päron
Marinad: 
1 dl japansk soja 
3 msk farinsocker 
2 salladslökar, tunt skivade 
2 klyftor finriven vitlök 
3 msk sesamolja 
2 msk rostade sesamfrön 
1 msk nymalen svartpeppar

Blanda det tunt strimlade köttet först med päron. Låt stå 10 minuter. Blanda sedan med marinaden och låt stå någon timme i kylen. Frys.. eller ät. 
 
Stekt svamp: 
1 dl svamp (gärna tratkantareller eller shitake)
1 stor klyfta vitlök
1 msk sesamolja
0.5 tsk råsocker
0.5 msk soya
 
stek svampen och ha på övriga ingredienser. 
 
Bibimbad serveras med ris och ett lättstekt ägg. Meningen är att man sen ska röra ihop allt...
 
Väldigt gott och väldigt kul att bjuda på. Grönsakerna kan varierad och alla kan ta det som vill ha. Titta på kimchi.se för mer tips
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: